perjantai 8. toukokuuta 2015

#ReilutBlogit



Toisinaan kantaaottavat kampanjat laukaisevat ihmisissä alkukantaisen pakenemisrefleksin. Refleksin, joka haluaa primitiivisesti suojella ensinnäkin fyysistä terveyttä ja toisaalta myös ympäristön muovaaman ihmismielen vakautta kolhuilta. Negatiiviset miellemerkitykset voi kuitenkin täysin turvallisesti sysätä syrjään, eikä valtavirrasta poikkeavia ajatuksia kannata huitomalla hätistellä etäämmäksi ennen kuin niihin on edes pinnallisesti perehtynyt. Asetan siis täten omat panokseni #ReilutBlogit -kampanjaan, johon Vaasan opiskelutoverini Ninni bloginsa "Onnea oppimassa" välityksellä minut haastoi osallistumaan.


1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.

Kestävät ja eettiset valinnat eivät liity maailmanlopun julistamiseen tai ylipäätään minkäänlaisen askeesin harrastamiseen apokalyptista loppua odotellessa. Kestävä ja eettinen lifestyle EI ole ohimenevä trendi siinä missä karppaaminen, ihan jo pelkästään siksi, että kestävä ja eettinen toiminta ei mahdu sitten millään trendi-sanan raameihin. Kestävien ja eettisten valintojen tekeminen ei vaadi vuorokausien vellomista itsesäälissä eikä myöskään edellytä provosoivien Facebook-videoklippien katsomista turtumiseen asti.

Sen sijaan kestävä kehitys käsitteenä on myytti, etenkin nykyisillä kehitystä määrittelevillä ihanteilla mitattuna. Loputon taloudellinen kasvu, loputon energian tuotannon lisääminen sekä entistä tehokkaampi luonnonresurssien hyödyntäminen väestönkasvun käskyttämänä eivät ole kestäviä prosesseja. Päinvastoin, ne ovat sangen lopullisia siinä missä Maa-planeetan elinkaarikin, ja mitä orjallisemmin näitä pyhimyksiä suistutetaan, sitä nopeammin hyvinvoinnin loppu alkaa horisontissa siintää. Olennaisena erona tietysti se, että planeetalla elinikää lienee tukalimmassakin skenaariossa vielä satoja tuhansia vuosia, kun taas yllättävän monelle yhteiskunnalle seuraava vuosikymmen saattaa olla tienviitta joko valoisaan tulevaisuuteen tai synkkään perikatoon.

"Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs."  
-Brundtland Commission

Paljon tärkeämpi piirre kestävyydessä ja eettisyydessä ikuisen kasvun sijaan onkin edellytysten luominen. Seuraavan vuosineljänneksen talouskasvun lisäksi huomiota pitäisi riittää myös seuraavalle sukupolvelle, kuten kiistämättä kuuluisin kestävän kehityksen määritelmä yläpuolella toteaa.

Vastalääke ainaisen kasvun epidemiasta kärsiville löytyy henkilökohtaisista valinnoista, mielenkiinnosta, uteliaisuudesta sekä uskalluksesta vastustaa ympärillä vellovan kulutusilmapiirin houkutuksia. Kyse on omasta yksilöllisestä halusta, eikä niinkään pakosta, piinaavasta syyllisyyden tunteesta tai käskyistä. Masentavien tulevaisuudennäkymien sijaan positiivisen energian ja mahdollisuuksien pitää motivoida ihmisiä nostamaan katseensa omista jaloistaan ainakin parisenkymmentä senttiä ylöspäin.

Edellämainituista syistä kestävää ja eettistä toimintaa on usein johdettu sangen epäonnistuneesti ja negatiivissävytteisesti milloin hallitusten, uskontojen tai kansainvälisten suuryritysten kautta. Lopputuloksena on kaikkea karmivaa rankasta säännöstelystä ja byrokratiasta jumalanpilkkaan ja säädyttömään syntisyyteen - ei siis mitään positiiviseen energiaan viittaavaakaan.

“Folks, it's time to evolve. That's why we're troubled. You know why our institutions are failing us, the church, the state, everything's failing? It's because, um – they're no longer relevant. We're supposed to keep evolving. Evolution did not end with us growing opposable thumbs. You do know that, right?”     - Bill Hicks 

Omat kestävyyteen ja eettisyyteen tähtäävät tekoni eivät pyri käännyttämään ketään ristiretkimäisesti uuteen elämänkatsomukseen tai uusiin arvoihin. Harkintakyky sen sijaan on tehokas väline, jonka avulla säästää niin rahaa kuin ympäristöäkin. Hetkellistä harkintaa voi vieläpä soveltaa varsin monentyyppisissä tilanteissa, aina elintarvikkeiden ostamisesta vaatteiden hankintaan. Pointtina ei ole se, että jokaista ostosta ja jokaista liikettä pitäisi pohtia tuntikaupalla, tai tuskailla loputtomasti kahden eri tuotemerkin tai kulkuneuvon välillä. Monesti 10 sekuntia on riittävä aika todeta, minkälaisen systeemin osaksi valintasi perusteella soluttaudut. Sama pätee myös blogin kirjoittamiseen. Toki blogeilla on monesti kaupallisia ja promootionaalisia tarkoituksia, mutta usein ne jossain määrin peilaavat kirjoittajansa maailmankuvaa. Yksi tämän blogin tarkoituksista on ollut lukijoiden oman ajatustenkulun mahdollistaminen. Subjektiivisia kokemuksia (joista blogit usein koostuvat) ei voi tarkasti jäljentää lukijan mieleen, mutta tietoisilla sana- ja kuvavalinnoilla voi avata ovia niihin huoneisiin, joissa lukijoiden haluaisi blogin selailun ajan oleskelevan.


2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.

Vaihto-opiskelua ei kenties voi perinteiseksi matkailuksi laskea, mutta silti periaate vieraassa maassa oleskelusta ja erilaisesta elämäntavasta kotoisaan suomi-laiffiin verrattuna täyttyy. Uppsala on muutenkin erinomainen kohde kestävän lifestylen suosijalle. Vaikka kaupunki on Ruotsin neljänneksi suurin, etäisyydet asunnon, kampuksen, keskustan ja puistojen välillä ovat vain muutaman kilometrin luokkaa. Kun ilmapiiriä täydentää vielä ruotsalainen sporttisuus ja freesiä ulkoilmaa arvostava asenne, on paikka todellinen pyöräilijän luvattu maa. Tarpeen vaatiessa myös julkinen liikenne toimii moitteettomasti, joten henkilöautoilu on todellakin harvojen harrastama aktiviteetti. Itse en ole kuluneiden viiden kuukauden aikana vielä metriäkään henkilöautossa istuskellut.

Vaihtariyhteisöä voisi ennakkoon pitää kaaosmaisena ja ja radikaalisti epäeettisenä ihmisjoukkona. Todellisuus on paljastunut kuitenkin sangen erilaiseksi, joskin mystisiä ylilyöntejä ikkunoista lentelevine sohvineen aina toisinaan esiintyy. Pääosin juhlavasta mielentilasta huolimatta soluasunnoissa vallitsevat tietyt pelisäännöt, joita usein on ihan konkreettisesti paperillekin dokumentoitu. Tyypillisesti viikoittain yksi asuntokäytävän asukeista on vastuussa keittiön jätteistä ja niiden lajittelusta. Jätteiden lajittelussa tarkkuus on suotuvaa, sillä jäteyhtiön jätkät eivät epäröi livauttaa nuhtelevaa muistutuskirjettä postiluukusta, jos muovisattumia alkaa toistuvasti paperin seasta löytymään.



Ylipäänsä kulutuskäyttäytyminen on täällä hämmentävän viisasta. Huonekalut, pyörät, teltat - kaikki kiertävät Facebookin osta ja myy -ryhmien ja eri omistajien kautta niin kauan kuin kyseiset tavarat käyttökelpoisina pysyvät. Tuotteen elinkaari ei siis suinkaan pääty ensimmäisen ostajan käyttötarpeen loppumiseen, vaan arvontuotto jatkuu vielä vuosia eteenpäin. Tällainen vuorovaikutteinen kulutuskulttuuri mahdollistaa käytettyjen tavaroiden ostamisen kohtuulliseen hintaan, koska tarjontaa riittää. Tämä puolestaan antaa opiskelijoille enemmän varaa mm. matkailuun ja takaa myös sen, että suurella todennäköisyydellä pystyt kotimaahan palatessasi myymään ostamasi tavarat eteenpäin.

Tämä teksti upposi varsin syvälle filosofointiin, mutta lähitulevaisuudessa tulossa konkreettisempaa kertausta kerrassaan maanisesta Valborgin vietosta. Lopputiivistelmänä toimikoon sitaatti:

"Ajattelen, siis olen." 
-Rene Descartes 


Tämä postaus on osa #ReilutBlogit-kampanjaa. Osallistumisohjeet:
1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.

Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa FB:n puolella ilosanomaa myös muille kun kohtaat hyvän tarinan! Voit myös osallistua tähän omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti